Bakıma muhtaç hasta yakını olanların ortak problemi “onlara bakmak mutluluk verici ama aynı zamanda da çok stresli!” bu cümle sizin ve çevrenizde hastası ya da yaşlısı olanların sık sık kullandığı bir cümledir.   Anne ya da babanıza, ailenizden çok sevdiğiniz birine bakıyor ve onun sağlığı için elinizden geleni hatta fazlasını yapıyor olabilirsiniz.

Hasta olmasa bile yaşlı bireylerle ilgilenmek ne kadar seviyor olsanız da stresli ve yorucudur.  Hasta yakını olarak yakınınıza daha kaliteli bir şekilde yardımcı olabilmek ve kendinizi de unutmamak, kendinize de iyi bakabilmek için adım atma vaktiniz geldi. Bu sürece ne kadar erken adım atarsanız sizleri ve yakınlarınızı o kadar kaliteli bir yaşam beklemektedir. 

Birçok hasta yakını gibi siz de hastanıza baktığınız dönemlerde stres yaşayabilirsiniz. Hatta yaşadığınız stres sizi depresyona sürükleyebilir. Ama siz bunun olmasına izin vermeyin. Unutmayın ki dünya üzerinde birçok kişi sizinle aynı hayatı paylaşıyor ve belki de hayattaki zorluklarla daha kolay başa çıkabiliyor. Kendinizi hayattan izole etmeyin, mücadele edin. Hayata tutunun, kendi ruh ve fiziksel sağlığınızı koruyun ki yakınınıza daha iyi bir şekilde bakabilin.

                Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılına ilişkin “İstatistiklerle Yaşlılar” çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 5 yılda yüzde 16 artarak, geçen yıl 7 milyon 186 bin 204 kişi oldu. Araştırmalar gösteriyor ki dünya çapında yaşlı nüfusun sayısının günden güne artması yaşlıların bakımını profesyonellerin değil sağlık profesyoneli olmayan yakınlarının üstlenmesine neden oluyor.

  • Eğer birinin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak ona bakıyorsanız birine yardımcı olmanın ne kadar kutsal ve mutluluk verici olduğunu bilirsiniz. Sevdiğiniz yakınınız ya da anne veya babanız bir şeye ihtiyaç duyduğunda onun yanında olmak paha biçilemez. Fakat bakıcı olmak, bir kişinin bakımının ve sağlığının sorumluluğunu omuzlamak sanıldığı kadar kolay değildir. İşte bu sebeple de yakınlarına bakmak durumunda kalan hasta yakınlarında sıklıkla yoğun stres hali görülmektedir.
  • Hasta yakını olmak hem fiziksel hem de ruhsal olarak yıpratıcı olabilir. Hatta bazı durumlarda hastaya bakan yakını yaşadığı stresten ötürü kendi sağlığından olabilir.
  • Hasta yakınlarından çoğu kendilerini her şeyi tek başlarına yapmaları gerektiği hatasına kapılırlar. Siz de bir hasta yakını iseniz bunu kendinize asla yapmayın yani yapamayacağınız ya da yapmanızın çok gerekli olmadığı tüm sorumlulukları üstünüze almayın. Eğer tek dileğiniz sevdiğiniz yakınıza yardımcı olmak ise emin olun size de yardımcı olacak birçok kaynak var.
  • Ve unutmayın başkalarına iyi bakabilmek için öncelikle kendinize çok iyi bakmanız ve sizin sağlığınızın yerinde olması gerekmektedir.
  • Sevdiğiniz birinin bakımı başkasına bırakmak önce kulağına pek hoş gelmeyebilir ama biraz ara vermek emin olun size çok iyi gelecek. Sizin yerinize yakınınıza en az sizin kadar iyi bakabilecek diğer alternatifler ise şöyledir:
    • Yaşlı bakım evleri – Bizler hastanızın ya da yaşlınızın hem sağlık, hem öz bakımını üstlenmekle beraber sosyal anlamda da destek vermekteyiz. Sizler ziyaretlerinizde stressiz daha keyifli vakit geçirirken bizler sizin üzerinizde ki fiziksel ve ruhsal yükü memnuniyetle almaktayız.       ( Ayrıntılı Bilgi için; Özel Nefes YBM 0312 235 14 15)
    • Hastaneler – Eğer sağlık durumu da bunu gerektiriyor ise yakınınız bir süre hastanede uzman eller tarafından bakılabilir.
    • Evde bakım – Profesyonel sağlık çalışanlarının verdiği bu hizmet ile yakınınızın evde de bakımı mümkündür.  ( Ayrıntılı Bilgi; Özel Nefes YBM 0312 235 14 15)

Kendi Sağlığınızın Farkında Olun!

  • Eğer hayatınızı yakınınızın bakımına adadıysanız kendi sağlık sorunlarınızın farkında bile olmayabilirsiniz. İçinde bulunulan yoğun fiziksel aktivite, kalp hastalığı ya da diyabete bile neden olabilmektedir.
  • Yorgunluk hissi, huzursuz hissetmek, uyku bozuklukları, aniden çok kilo almak ya da çok kilo kaybetmek, . Hasta yakınları çoğu zaman kendi beslenmelerine gerektiği kadar özen göstermemektedir ve buda bakıcılık görevini üstlenen kişide çeşitli kilo ve beslenme bozukluklarına yol açabilmektedir.
  • Hasta bakıcı görevini üstlenmiş bir hasta yakının anksiyete ve depresyon sıklıkla karşılaşılan ve beklenen bir durumdur.
  • Çok fazla stres, özellikle de uzun süre devam eden stres; hasta yakının kendi sağlığını doğrudan etkilemektedir

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

  • Hasta yakının içinde bulunduğu duygusal ve fiziksel yorgunluk en güçlü insanı bile olumsuz etkileyebilir. İşte bu yüzden tüm işleri bir kişinin üstlenmesi yanlıştır.
  • Yardımı kabul edin. Sizin yerinize yakınınızın bakımını üstlenecek birileri varsa destek alın. Ya da sağlık ve öz bakımını üstlenecek bir bakım evinden geçici veya kalıcı destek alabilirsiniz.
  • Sadece “yapabileceklerinizi”  hedef alın. Sizi fiziksel, ruhsal  ve bilgi anlamında aşan durumların farkında olup profesyonel destek almaktan çekinmeyin.   
  • Hiçbir zaman suçluluk duygusunun zihninize girmesine izin vermeyin.  Hiç kimse “mükemmel” bir bakıcı olamaz. Siz sadece elinizden geleninin en iyisini yapmaya devam edin kimse sizden her şeyin mükemmel olmasını beklemeyecektir. Kimse evin pırıl pırıl olmasını istemeyecek ya da kimse kalan yemeğin ertesi gün de yenmesinden dolayı dünyanızı başınıza yıkmayacaktır. İşte bu yüzden bazı işler yolunda gitmediğinde kendinizi üzmeyin. Bakım işi bir ekip işidir ve profesyonellik ister.
  • Birlikte yaşadığınız hastalık için devlet kurumlarının ne gibi hizmetler sunduğunu, özel sektördeki hangi hizmetlerin size hitap ettiğiniz öğrenin.

( Ayrıntılı Bilgi; Özel Nefes YBM 0312 235 14 15)

  • Sosyal hayatınızı unutmayın. Aileniz ve arkadaşlarınız ile birlikte vakit geçirmek ve anti sosyal bir hal almamak için gerekirse özel bir çaba sarf edin. Arkadaşlarınız ile görüşeceğiniz günler yaratın, randevulaşın. Fırsat yarattıkça evden çıkıp ortamınızı değiştirin.
  • Kendi sağlığınız için bir şeyler yapın. Örneğin fiziksel aktiviteyi yani sporu hayatınızın bir yerine mutlaka koyun. Spor yapmak hem fiziksel hem ruhsal sağlığınıza iyi gelecektir.
  • Kendiniz içinde doktora başvurun. Sağlık durumunuz ile ilgili her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için bir doktor ile görüşün ve içinizi rahatlatın. Özellikle de şüphelendiğiniz bir hastalığınız var ise doktora görünmekte asla vakit kaybetmeyin.

ÖZEL NEFES HUZUREVİ YAŞLI BAKIM MERKEZİ OLARAK YAŞLILARIMIZA VE HASTALARIMIZA EN İYİ HİZMETİ VERMEYE ÇALIŞMAKTAYIZ. BUNUN YANI SIRA YAŞLI YAKINLARIMIZA SOSYAL HİZMET UZMANLARIMIZIN DESTEĞİ İLE DURUMU KABULLENME VE STRESTEN KURTULMALARI ADINA DESTEK VERMEKTEYİZ.

Popular Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 + four =