Üriner İnkontinans (İdrarını Tutamamak)
İdrar kaçırma – mesane kontrolünün kaybı – sık görülen ve genellikle utanç verici bir sorundur. Bazen öksürürken veya hapşırırken idrar sızıntısı yapmaktan, zaman içinde tuvalete çıkamayacağınız ani ve güçlü bir idrar yapma dürtüsüne kadar uzanır.
İnsanlar yaşlandıkça daha sık ortaya çıkmasına rağmen, idrar tutamama yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu değildir. Üriner inkontinans günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa, doktorunuzu görmek için tereddüt etmeyin. Çoğu insan için basit yaşam tarzı değişiklikleri veya tıbbi tedavi, rahatsızlığı azaltabilir veya idrar tutamama durumlarını durdurabilir.
İdrar kaçırma her zaman önlenebilir değildir. Ancak, riskinizi azaltmanıza yardımcı olmak için:
- Sağlıklı bir kiloyu koruyun,
- Pelvik taban egzersizlerini uygulayın,
- Kafein, alkol ve asitli içecekler gibi mesane tahriş edici maddelerden kaçının,
- İdrar kaçırma nedeni olan kabızlığı, önleyebilen daha fazla lif tüketin,
- Sigara içmeyin veya sigarayı bırakmak için yardım isteyin.
Kuruluşumuzda Üriner İnkontinansın Tedavisine Yönelik Yapılan Çalışmalar
Mesane egzersizleri: Mesane egzersizleri, idrar yapmanın geciktirilmesi ve idrar hissi geldiğinde belirli süre tutularak mesanenin eğitilmesi tekniğini içerir. Tuvalete gitme hissi geldiğinde, 10 dakika tutup, idrara çıkma geciktirilerek başlanır. Burada hedef tuvalete gitme aralıklarını 2-4 saate kadar uzatabilmektir. Mesane egzersizi aynı zamanda, idrarı yaparken kesip, bir süre tutmak ve tekrar idrar yapmayı da içerir.
Planlı tuvalet egzersizleri: Zamanlı idrar yapmayı tanımlar. Her 2-4 saatte bir planlı tuvalete gidilmesi ile mesane eğitimi sağlanır.
Sıvı alımı ve diyet yönetimi: Asitli sıvı ve yiyeceklerin alımı ve kafeinli sıvıların tüketiminin azaltılması inkontinans şiddetini azaltır. Bazı hastalarda, sıvı tüketiminin azaltılması, kilo verilmesi, fiziksel egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri ile inkontinans problemi aşılabilir.
Pelvik taban kas egzersizleri: Pelvik taban kasları ve mesane kapakçıklarını içeren özel egzersizler idrar kontrolünü kolaylaştırır. Fizyoterapi eşliğinde periyodik seanslarla yapılan tedaviler ile kontinans sağlanabilir. Pelvik taban kaslarının egzersizleri ‘’Kegel egzersizleri’’ idrar yaparken işemenin durdurulması ve pelvis kaslarının istemli kasılması esasına dayanır. İşeme esnasında pelvik kaslar sıkılarak idrar yapma durdurulur ve üçe kadar sayılarak tekrar işemeye devam edilir ve bu periyodik olarak tekrarlanır. Kegel egzersizlerini uygularken doğru kasların çalıştırılması önemlidir, karın ve bacak kaslarının kullanılmaması, doğru bir şekilde pelvik taban kaslarının kullanımını sağlar. Kegel egzersizlerinin doğru bir şekilde efektif yapılması için, öncelikle doktor ve fizyoterapist eşliğinde yapılmalı, hasta doğru kas gruplarını çalıştırmayı öğrendiğinde bireysel olarak self-tedavi şeklinde devam edilmelidir.