• Sabır ve Merhamet 

Yaşlılarla uğraşırken sabır ve merhamete ihtiyaç duyulduğunu söylemeye gerek yoktur. Fiziksel zorluklar, yavaş hareket, unutkanlık, ihtiyaç ve ilgisizlik, karşılaşabileceğiniz davranışlardan sadece birkaçıdır. Bazen sabrınızı yitirebilir, tahammülsüz hissedebilirsiniz. 

Bu anlarda, bir an bile kendinizi onun yerine koymak çok yararlıdır.Şu cümleyi tamamlayın: “Kolay olmamalı…” veya “Zor olmalı…” 

Örneğin:

 “Her şeyi çok yavaş yapıyor. Her gün ağrılar ile başa çıkmak zor olmalı. ”

“ Çok bencil. Etrafında arkadaşları olmadan yaşamak zor olmalı.” 

“ Çok memnuniyetsiz. Başkasına muhtaç olmak zor olmalı.”

Empati kurmak; karşınızda ki kişiye  sabır ve şefkat oluşturmak için en etkili yoldur. En iyi çabalarınıza rağmen, sabrınız hala zayıfsa, mümkünse yakınınızdan biraz zaman isteyin ve daha sakin bir ruh halindeyken geri dönün.

  • Onu Önemse ve Sipariş Yerine Sor

Birçok yaşlının temel ihtiyaçlarından biri, ilgili ve saygın hissetmektir. İletişim kurarken sipariş vermek yerine sık sık sorarak bu ihtiyaçların doğrulanmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin:

 “Bugün öğle yemeğinde fasulye yiyorsun.”  Demek yerine 

 “Öğle yemeğinde biraz fasulye ister misin?”  Veya

“Bugün öğle yemeği için fasulye yiyoruz, tamam mı?”

Daha da iyisi, seçenekler sunun: “Bugün öğle yemeği için fasulye veya  salata ister misiniz?”

Soru sormak, kişiye daha büyük bir saygı ve saygı duygusu sunar. Seçenekler sunmak, ona yakın çevrenin daha büyük bir kontrol hissini verir.

Daha az bilişsel ve fiziksel olarak yetenekli yaşlılarla, bir cevap beklemeden isteyin ve takip edin. Karar verme sürecinin bir parçası olduklarını ve yaşamlarının bazı yönleri üzerinde bir dereceye kadar kontrol sahibi olduklarını hissetmelerine izin verin.

  • Varsayım Yerine Soru Sor

Benzer şekilde, yaşlı yetişkine ilişkin eylemleriniz söz konusu olduğunda varsayımlarda bulunmak yerine sorular sorun.

Örneğin, yaşlının odasında ışıkları sormadan kapatmak yerine, “Sizin için ışıkları kapatacağım, tamam mı?” diye sorun. İtirazları, zararsızsa yoluna devam etmesine izin verin. Aksi takdirde, yapmanız gerekenleri yapmanızın neden önemli olduğunu açıklayın.

  • “Siz”  yerine “Ben” kullanın

Etkili iletişim çalışmasından, insanların sürekli olarak yapmaları gerekenler emredildiklerini hissettiklerinde iyi yanıt vermediklerini biliyoruz. Bu tür “otoriter” dil genellikle “siz” ifadelerinin kullanımında ve ardından bir direktifle kendini gösterir. Örneğin:

“Bugün egzersiz yapmalısın!”

“İlacını almalısın!”

 “Yemeğini bitirmelisin!”

Bunun yerine, mesajları iletmek için “Ben”, “O”, “Biz”, “Hadi” ve “Bu” ile başlayan ifadeleri kullanın. Örneğin:

“Bugün egzersiz yapmana yardım edeceğim.”

“İlacını almanız önemlidir.”

“Çorbanı bitirelim, tamam mı?”

Bu tür ifadeler daha açık olmaya, dinlemeye ve teşvik etmeye zorlar.

  • Mümkün Oldukça Seçenekler Sunun

Birçok yaşlı bağımsızlık duygusunu sürdürmek ister. Bu, özellikle yaşlılar fiziksel ve bilişsel sınırlamalarını hissettiklerinde, ancak yine de yaşamlarında bir miktar yerel kontrolü sürdürmenin yollarını istediklerinde önemli olabilir.

Mümkün ve uygun olduğunda, yaşlı bir yetişkine onunla etkileşime girerken seçenekler sunun. Bu, öğle yemeği için çorba veya salata isteyip istemediklerini sormak kadar basit bir şey olabilir. Seçimi kullanma yeteneğine sahip olmak, yaşlı yetişkinin yaşamda aktif olma gücünü hissettiği için yaşlı bireye daha fazla  öz güven , saygı ve güvenlik duygusu sağlayabilir. 

Bu onların kendisini iyi hissettirmenin yanı sıra sizinle iyi iletişim içerisinde olmasını sağlar. Aynı zamanda aranızda oluşan sağlıklı iletişim ona yaptırmak istediklerinizi daha kolay kabullenmesini sağlar.  

Popular Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − four =